Urząd Gminy
32-740 Łapanów 34
woj. małopolskie
Aktualne numery:
14 685 39 01
14 613 40 57

Aktualności

Finał X Festiwalu Rosołu

06.08.2021 - Mirosław Drożdż

W dniu 1.08.2021 r. w niedzielne popołudnie w małopolskim Gdowie odbył się X Festiwal Rosołu organizowany od 10 lat przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” w skład którego wchodzi m.in. gmina Nowy Wiśnicz. Impreza odbywa się na pamiątkę wydarzenia z 1682 r., kiedy to kuchmistrz na zamku w Wiśniczu, sekretarz królewski, podstoli żytomierski Stanisław Czerniecki napisał pierwszą polską książkę kucharską „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” w której pierwszą pozycję zajmował Rosół po raz pierwszy nazwany wprost jako „polski”. Powyższe dzieło traktuje o rosole jako o potrawie, a nie zupie przedstawiając aż 16 sposobów jego przygotowania.
W tym roku w Gdowie na Zarabiu w szranki konkursu stanęło 11 drużyn z obszaru dwóch partnerskich LGD impreza stanowiła bowiem element projektu współpracy pomiędzy LGD „Dolina Raby”, a LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy”. Dodatkowo partnerem imprezy była Gmina Gdów oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Imprezę otworzyli Wójt Gminy Gdów Pan Zbigniew Wojas, Prezes Zarządu LGD „Dolina Raby” Pan Jan Marcinek oraz Mariusz Szwed – gość specjalny Festiwalu Rosołu i Przewodniczący Jury.
Na wydarzeniu zaszczycili swoją obecnością Poseł na Sejm RP Pan Władysław Kosiniak – Kamysz, Zastępca Dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich UMWM Pan Roman Wcisło, Wicestarosta Bocheński Pan Ryszard Drożdżak, Wiceburmistrz Nowego Wiśnicza Pani Regina Wielgus, Członek Zarządu Powiatu Bocheńskiego Pan Jerzy Błoniarz, Wójt Gminy Żegocina Pan Wojciech Wrona i oczywiście gospodarz miejsca i współgospodarz imprezy Pan Zbigniew Wojas – Wójt Gminy Gdów.
Rosoły oceniało profesjonalne Jury składające się m.in. z kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników tj. Łukasza Grabowskiego i Rafała Lemiowskiego, a Przewodniczącym Jury został Pan Mariusz Szwed – zwycięzca 3 edycji programu MasterChef. W skład Jury weszli również: Poseł na Sejm RP Władysław Kosiniak – Kamysz, Katarzyna Maśnica – przedstawiciel partnerskiego LGD, Marek Palej – Wiceprezes Zarządu LGD „Dolina Raby”. W pierwszej kolejności Jury oceniło wystrój stanowisk konkursowych, a następnie drużyny prezentowały jurorom do degustacji przygotowane rosoły.
W między czasie LGD „Dolina Raby” zapewniła uczestnikom imprezy inne atrakcje, jak pokaz kulinarny wykonania hiszpańskiej Paelli na wielkiej patelni. Pokaz poprowadził Pan Mariusz Szwed, który opowiadał także ciekawostki o rosole w wersji hiszpańskiej. Wydarzenie to zostało okraszone hiszpańską muzyką w wykonaniu krakowskiego zespołu Que Passa. Podczas imprezy można było również bezpłatnie degustować rosołu jagnięcego z pierożkami z jagnięciną i miętą przygotowanego przez kucharzy z terenu limanowskiego LGD jak również innych potraw i produktów lokalnych serwowanych przez drużyny konkursowe. Na stosiku LGD „Dolina Raby” oraz LGD „Przyjazna Ziemia Limonowska” można było zapoznać się z publikacjami turystycznymi promującymi zasoby Beskidu Wyspowego jak również promującymi program LEADER i zrealizowane dotychczas projekty na obszarze partnerów projektu.
Jury konkursu miało trudne zadanie, gdyż drużyny przygotowały się znakomicie zarówno pod względem wystroju stoisk i kucharzy jak również jakości przygotowanych rosołów. Ostatecznie po długich naradach trwających prawie 2 godz. rozstrzygnięto konkurs.
Pierwsze miejsce oraz nagrodę Grand Prix X Festiwalu Rosołu zdobyło Stowarzyszenie „Klub Seniora” Żegocina – nagroda o wartości 1200 zł.
Drugie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Niegowici – nagroda o wartości 1000 zł.
Trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Tarnawa – nagroda o wartości 800 zł.
Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienie i nagrodę za udział w festiwalu każde o wartości 500 zł, a były to następujące drużyny: KGW Łukowica, KGW Krakuszowice, KGW Grabie, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych – Trzciana, KGW „Śwarne Leszczynianki”, KGW Kopaliny-Nowy Wiśnicz, KGW Królówka, KGW Łąkta Górna.
Wszystkim drużynom serdecznie gratulujemy!
Członkom Jury dziękujemy za nieodpłatny udział w pracach jury konkursu i wkład, który od 10 lat wkładają w promocję potrawy tradycyjnych i historii związanej ze Stanisławem Czernieckim i pierwszą polską książką kucharską.
Mamy nadzieję, że tegoroczna impreza w sposób efektywny przyczyniła się do kultywowania, propagowania i pogłębiania wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy tradycyjnej, wypromowania potraw regionalnych i produktów lokalnych, promocji obszaru działania LGD „Dolina Raby” oraz LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”, ochrony kulinarnego dziedzictwa i receptury Stanisława Czernieckiego opisanej w „Compendium Ferculorum”, porównania tradycji gotowania rosołu na obszarze LGD „Dolina Raby” oraz LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”, połączenia kulinarnej rywalizacji z zabawą, budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych oraz promocji inicjatyw lokalnych.
Do zobaczenia za rok!

Zarząd Stowarzyszenia LGD „Dolina Raby” i LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”

Pomoc UkrainiePomoc Ukrainie
Biuletyn Informacji PublicznejBiuletyn Informacji Publicznej
Ważne informacjeWażne informacje
Elektroniczna Skrzynka PodawczaElektroniczna Skrzynka Podawcza
Elektroniczny Dziennik UrzędowyElektroniczny Dziennik Urzędowy
Monitor PolskiMonitor Polski
Dziennik UstawDziennik Ustaw
Rodzina 500 plusRodzina 500 plus
Ogólnopolska karta Dużej RodzinyOgólnopolska karta Dużej Rodziny
Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności GospodarczejCentralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej
Wojskowe Centrum Rekrutacji w TarnowieWojskowe Centrum Rekrutacji w Tarnowie
Obywatel.Gov.plObywatel.Gov.pl
Badania ankietowe w MałopolsceBadania ankietowe w Małopolsce